Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Καινούριο βιβλίο, καινούριο (δηλαδή, το παλιό) όνομα

Τέσσερα χρόνια μετά την Ελληνική Ασφυξία, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος το δεύτερο βιβλίο μου, που φέρει τον τίτλο "Το Ορφανό Αριστούργημα". Μην παραξενευτείτε αν στην παρακάτω φωτογραφία δείτε το όνομα Γιώργος Δρόσος: όπως κάποιοι πιθανώς γνωρίζουν, αυτό είναι το πραγματικό μου, και όχι το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. 





Το γιατί επέλεξα αρχικά να γράφω με ψευδώνυμο, θα μπορούσε πιθανώς να αποτελέσει το αντικείμενο ενός άλλου, ίσως μακροσκελέστερου post. Σε κάθε περίπτωση, θα πω πως τελικά το να υπογράφεις κείμενα (λογοτεχνικά και άλλα) με το πραγματικό σου όνομα σού παρέχει αυτό ακριβώς που νομίζεις πως θα σου παρείχε ένα alter ego: ουσιαστική συγγραφική ελευθερία. 

Όσο για το νέο βιβλίο, αυτό γράφτηκε την άνοιξη του 2014 και τοποθετείται στη φανταστική χώρα Εολάνδη, που είναι χτυπημένη από μια ευρεία κρίση. Η υπόθεση ξεκινά με τη σύλληψη του συγγραφέα Ίπκες Γκέρεμι, όταν  αυτός γράφει ένα βιβλίο που σατιρίζει -σχεδόν ανοιχτά- ένα από τα πιο επιφανή μέλη της τοπικής κυβέρνησης. Ο Γκέρεμι αφήνει πίσω του μια πλειάδα ανέκδοτων πεζογραφημάτων, τα οποία καλείται να διαβάσει ο συνεργάτης των αρχών Γκάμπριελ Κόμοντι - ανακαλύπτοντας, τελικά, ανάμεσα σε αυτά, ένα από τα σπουδαιότερα λογοτεχνικά κείμενα που έχει διαβάσει ποτέ του: το μυθιστόρημα Η Άλλη Αισθηματική Αγωγή, που, καθώς ο δημιουργός του τελεί υπό φυλάκιση, έχει καταστεί πλέον ένα Ορφανό Αριστούργημα

(Το εξώφυλλο σχεδίασε η Αλίκη Κακουλίδου, ενώ τη φιλολογική επιμέλεια είχε η Θούλη Στάικου. Τις ευχαριστώ πολύ και τις δύο, όπως ευχαριστώ και τους ανθρώπους του Εύμαρου για την πραγματικά αγαστή συνεργασία.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου