Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Κάπου στο Βέλγιο, δύο εβδομάδες πριν

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ,

Θα απευθύνω το ερώτημά μου στον κύριο Πρωθυπουργό. Επιθυμώ να αντιδράσω δημόσια σε κάποιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού τις οποίες κρίνω απαράδεκτες. Πρωθυπουργός, ο οποίος χτες, ενώπιον του Τύπου δήλωσε πως θέλει να τελειώνει η «ώρα του παιχνιδιού» για την Ελλάδα. Αυτές οι λέξεις με σόκαραν πραγματικά, πιστεύω πως σόκαραν πολύ κόσμο εδώ στο Βέλγιο, ειδικά αν αντιληφθεί κανείς τι είναι αυτό που ο Πρωθυπουργός ερμηνεύει ως «ώρα του παιχνιδιού». Την προηγούμενη εβδομάδα είχα την ευκαιρία να συναντήσω στο Παρίσι την πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η συντρόφισσα Ζωή μου εξήγησε την ακριβή κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτή η «ώρα του παιχνιδιού» που αναφέρει ο Πρωθυπουργός εκτυλίσσεται σε μια χώρα με δύο αυτοκτονίες την ημέρα. Αυτή η «ώρα του παιχνιδιού» που αναφέρει ο Πρωθυπουργός εκτυλίσσεται σε μια χώρα όπου οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 45%. Αυτή η «ώρα του παιχνιδιού» για την οποία μιλά ο Πρωθυπουργός εκτυλίσσεται σε μια χώρα όπου οι μισθοί έχουν μειωθεί κατά 40%. Αυτή η «ώρα του παιχνιδιού» για την οποία μιλά ο πρωθυπουργός είναι μια κατάσταση στην οποία το 60% των νέων είναι άνεργοι. Αυτή είναι η «ώρα του παιχνιδιού» για την οποία ήθελε να μιλήσει ο Πρωθυπουργός; […]

Τι προτείνει η Τρόικα; 1) να μειωθούν οι μισθοί ακόμα περισσότερο. 2) να μειωθούν οι συντάξεις ακόμα περισσότερο. 3) να απαγορευθούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα. […] Εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, θέλετε να κατηγορήσετε την Ελληνική κυβέρνηση, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία ελαστικότητα τα τελευταία 8 χρόνια. Έκαναν ακριβώς αυτό που τους ζήτησε η Τρόικα. Παραδέχεστε σήμερα πως πρόκειται περί αποτυχίας. […] Δευτερευόντως, κάνετε λόγο για 240 δισεκατομμύρια που δόθηκαν προς διάσωση. Σύμφωνα με το ίδιο το ΔΝΤ, μόνο 11% αυτών διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία. Το 89% πήγε στις τράπεζες και στην αποπληρωμή του χρέους. Πολύ μικρό μέρος από το σχέδιο διάσωσης ρέει προς την πραγματική οικονομία, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν λειτουργεί και γι’ αυτό η Τρόικα συνεχίζει αυτό το πρόγραμμα.

Το ζήτημα που τίθεται σήμερα είναι ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Μία Ευρώπη αλληλεγγύης, ανάπτυξης και αλληλεγγύης ανάμεσα στις διάφορες περιοχές ή μία ευρωζώνη όπου λίγες χώρες έχουν χρήματα και επιβάλλουν μέσα από σχεδόν διδακτορικές μεθόδους πολιτικές σε άλλες χώρες; […] Καλώ όλους τους ανθρώπους με κοινωνική συνείδηση να αντιταχθούν στις πολιτικές της Τρόικας.»


Αυτά δήλωσε πριν δύο εβδομάδες στο Βελγικό Κοινοβούλιο ο βουλευτής Raoul Hedebouw, λίγο πριν του κλείσουν το μικρόφωνο, περιγράφοντας με ενάργεια και την κατάσταση μέχρι τώρα και το δίλημμα που τίθεται από εδώ και στο εξής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου